אנזים (Enzyme) – מילון מונחים

חלבון הנוצר בתא ומסוגל לזרז תהליך ביוכימי ייחודי בתא או מחוצה לו.

אנזימים נוצרים בתאים מסוגים שונים, ומעורבים במגוון תהליכים ביוכימיים, כדוגמת בניה ופירוק סוכרים, שומנים, חלבונים, DNA ועוד.

החומר שעליו פועל אנזים נקראים מצע .(substrate) קיימת התאמה מרחבית בין האנזיםלמצע עליו הוא פועל. אנזים הינו ייחודי בפעולתו ולכן קיימים אנזימים רבים ושונים לתהליכים ביוכימיים מגוונים.

הפעילות האנזימתית מתקיימת באתר באנזים הנקרא האתר הפעיל  (active site)אליו נקשר המצע. לאחר הקישור נוצר תצמיד אנזים-מצע, שיוצר תנאים נוחים להתרחשות תהליך שבו נוצר תוצר יחיד או מספר תוצרים. התוצרים משתחררים והאנזים חוזר להיות חופשי, מוכן לזרז תהליך נוסף.

אנזים פועל טוב במיוחד כאשר הוא נמצא בתנאים המיטביים לפעולתו (דוגמת טמפרטורהpH, ועוד)  אם התנאים אינם אופטימליים יפגע המבנה המרחבי של האנזים ובעקבות זאת תיפגעפעילותו. קצב פעילות האנזים תלוי גם בריכוזו ובריכוז המצע. אנזימים רבים זקוקים לחומרים נוספים, המכונים קו-פקטורים (יוני מתכת או נגזרות של ויטמינים), הלוקחים חלק ביצירת התצמיד אנזים-מצע ומאפשרים לתהליך להתרחש.

בנוסף לתנאים סביבתיים, מצויים על חלק מהאנזימים אתרי קישור אליהם יכולים להקשר חומרים באופן המסייע לבקרת פעילות האנזים ולעיתים מאפשרים את עיכוב הפעילות כולה.

פעילותם היחודית של אנזימים שונים מנוצלת בתעשיות שונות כגון תעשיית המזון (לדוגמא יצור מוצרי חלב, יין, בירה) ובחומרי ניקוי שונים כמו אבקות כביסה.

 

לעיון וקריאה נוספת באינטרנט:

 

  1. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A0%D7%96%D7%99%D7%9E%D7%99%D7%9D
  2. http://www.phschool.com/science/biology_place/labbench/lab2/active.html