מארג מזון (Food Web) – מילון מונחים

מארג מזון הוא תיאור סכמטי של כל קשרי ההזנה המתקיימים בין יצורים המשתייכים למערכת אקולוגית מסוימת.

החוליה הראשונה במארג המזון היא היצרן. יצרני המזון העיקריים בכדור-הארץ הם הצמחים (ביבשה) והאצות (במים). היצרן בונה את החומרים האורגניים שמרכיבים את גופו בתהליך של פוטוסינתזה, בעזרת אנרגיית השמש ובעזרת חומרים אנאורגניים שהוא קולט מהסביבה.

החוליות הבאות בכל מארג מזון הן של צרכנים שונים. הצרכן הראשוני הוא בעל-חיים צמחוני, שאוכל את הצמח (היצרן). בהמשך המארג נמצא הטורף הראשוני אשר ניזון מבעלי החיים הצמחונים. הטורף הראשוני משמש כמזון לטורף השניוני וכך הלאה – עד החוליה האחרונה במארג המזון: טורף-על.
לאורך כל המארג פועלת קבוצת אוכלי השיירים והמפרקים. יצורים אלה ניזונים מצמחים ובעלי-חיים שמתו ומהפרשות של בעלי-חיים. בקבוצת המפרקים נמצאים חיידקים ופטריות. חשיבותם מיוחדת, כי הם גורמים למיחזור של חומרים בטבע ומספקים חומרים בסיסיים ליצרנים שמפיקים מזון.

בצורה זו חומרים ואנרגיה עוברים בין כל היצורים החיים בסביבה מסוימת. ראוי לציין שתוך מעבר מרמה לרמה במארג המזון, יש תמיד אנרגיה שאובדת לסביבה (חום, למשל) ואנרגיה המשמשת את היצור למטרות גדילה, רבייה והישרדות.

חיסול של חוליה אחת במארג המזון פוגע בכל מי שנמצא מעליה. לדוגמא הקטנת כמות הדגה בעולם עלולה להוות איום על חייהם של אוכלי הדגים (דובים, ציפורים) עד כדי סכנת הכחדה. שימוש בחומרי הדברה מסכן את המארג כולו, ובעיקר את החוליות הגבוהות שבו עקב תהליך של הגדלה ביולוגית, בו החומרים הכימיקלים הולכים ומצטברים ביצורים הגבוהים יותר במארג.

 

לעיון וקריאה נוספת באינטרנט:

 

  1. http://science.cet.ac.il/science/energy/energy2.asp
  2. http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=2888
  3. http://www.arcytech.org/java/population/facts_foodchain.html