קבוצת תרכובות אורגניות אשר מהווה את אחד משלושת אבות המזון ואחראית על אספקת רוב האנרגיה לגוף.
הפחמימות מורכבות מפחמן, מימן וחמצן לרב ביחס של 1:2:1 ורובן מיוצרות על ידי צמחים בתהליך הפוטוסינתזה. בבעל-חיים הפחמימות נועדו לספק אנרגיה זמינה לפעילותו של הגוף. גופנו מפרק את פחמימות מורכבות (ראו לעיל) לסוכר גלוקוז שדרך מחזור הדם מגיע אל כל תאי הגוף ומשמש ליצור אנרגיה. פחמימות נאגרות בכבד ובשרירים כגליקוגן, שהוא פחמימה שמסוגלת להתפרק בקלות יחסית לגלוקוז. מחסור בפחמימות מביא לפירוק של חלבונים בכדי לספק אנרגיה. פרט לאספקת אנרגיה משמשות הפחמימות גם לבניית רקמות, בנית דופן התא בצמחים (תאית), בפטריות (גלוקאן) או בחרקים (כיטין) ולתפקידים נוספים.
הפחמימות נחלקות לשני סוגים, פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות. הפחמימות הפשוטות (חד-סוכר ודו-סוכר) הן הסוכרים שבמזון אשר נספגים במעיים במהירות ומעלים בצורה חדה את רמת הסוכר בדם. הפחמימות המורכבות נקראות גם רב-סוכרים (למרות שאינן מתוקות) כיוון שהן בנויות מיחידות רבות של חד-סוכר. הסוג העיקרי של הפחמימות המורכבות הוא העמילן והוא מצוי לדוגמה בתפוחי אדמה, אורז מלא, קמח מלא ודגנים נוספים. העמילן מתעכל לאט בגוף, אינו מעלה את רמת האינסולין בצורה חדה ועל כן הוא בעל חשיבות תזונתית רבה יותר.
לעיון וקריאה נוספת באינטרנט: